Başarılı Sipariş/Kargo Takip Ekranları Nasıl Oluşturulur? 📦

Enise Şahan
5 min readDec 15, 2020

--

Photo by Brandable Box on Unsplash

Etkili ve kullanıcı odaklı bir ürün tasarımı, kullanıcılara istedikleri an ulaşabilecekleri bilgilendirmeler sağlar. Bunun bir örneği olarak, kullanıcıların e-ticaret platformu üzerinde çevrim içi bir siparişi tamamladıklarında siparişlerinin işleyiş ve teslimat aşamaları hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Bilgi alamama ve kontrol eksikliği kullanıcıda endişe yaratabilir, ilgili e-ticaret sitesine olan güvenlerini azaltabilir.

Sipariş/Kargo takip ekranları artık her e-ticaret sitesi için aranan ve görmek istenen yaygın bir özellik haline geldi. Baymard’ın 1102 kullanıcı ile yaptığı çalışmada, kullanıcılardan bir e-ticaret sitesindeki hesaplarında kendilerine sağlanan 3 önemli özelliği seçenekler arasından işaretlemeleri istenmiş. Kredi kartlarını yönetme, iade etme seçeneği, sipariş geçmişini görüntüleme gibi özelliklerin bulunduğu listede en çok seçilen özellik sipariş ve teslimat takibi olmuş.

Figür 1: Baymard Araştırması — Kullanıcılar İçin En Önemli E-ticaret Hesabı Özellikleri
Figür 1: Baymard Araştırması — Kullanıcılar İçin En Önemli E-ticaret Hesabı Özellikleri

Bununla birlikte, yapılan başka bir araştırmaya göre sipariş/kargo izleme bilgilerini ilgili e-ticaret sitesinin kendisine entegre etmek yerine üçüncü taraf izleme veya gönderim siteleri aracılığıyla sağlamanın kullanıcılar açısından daha verimsiz olduğu sonucuna ulaşılmış. Kullanıcılar, üçüncü taraf siteleri aracıyla sipariş takibi ayrıntılarına ulaşmayı ve anlamayı daha zor buldukları ifade etmiş. Biz de bu yazımızda e-ticaret sitelerinin kendilerine entegreli, ihtiyacı karşılayan, etkili sipariş/kargo takip ekranlarını nasıl oluşturabileceğimize birlikte bakacağız.

Öncelikle sipariş/kargo takibi söz konusu olduğunda sık sık karşılaştığımız, yaygın olarak kullanılan iki yapıdan bahsetmek istiyorum: status trackers ve progress updates. Status tracker, bir ürün veya hizmetin tesliminin ilerleme durumunu göstermek için sağlanan çevrimiçi veya uygulama tabanlı bir özelliktir. Ürün tesliminin mevcut son durum güncellemesini ve öncesinde geçirilen süreçleri kronolojik olarak gösterir.

Figür 2: Status Tracker Örneği — Track Order UI Design by Gagandeep Sharma on Behance
Figür 2: Status Tracker Örneği — Track Order UI Design by Gagandeep Sharma on Behance

Progress Update ise teslimat ilerlemesiyle ilgili anlık bir güncelleme olduğunda şirket veya servis tarafından kullanıcılara SMS, e-mail vb. şeklinde gönderilen bildirimlerdir.

Figür 3: E-mail Yoluyla Sağlanan Progress Update Örneği — Trendyol
Figür 3: E-mail Yoluyla Sağlanan Progress Update Örneği — Trendyol

Etkili ve başarılı sipariş/kargo takip özelliği sunmak için iki yapının da sağlanması gerektiğini söyleyebiliriz. Sadece status tracker sunduğumuz bir yapı, teslimat bilgileri hakkında anlık bilgi almak isteyen kullanıcılar için yetersiz olacaktır. Ancak sadece progress update sağladığımız bir yapıda ise kullanıcıların telefon numaralarını değiştirdikleri ve bunu mevcut siteden güncelleyemedikleri bir senaryo düşünüldüğünde bu bildirimleri artık alamayacağı anlamına gelir. Bu yüzden iki yapıyı birlikte sağlamak en doğru yaklaşım olacaktır. Şimdi bu yapıları da göz önünde bulundurarak başarılı sipariş/kargo ekranları için nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım.

Hesabımdan Teslimat Bilgilerime Ulaşabiliyorum!

Kullanıcıların kendi hesaplarından sipariş takip bilgilerine kolayca ulaşabilmesi gerekir. Bu bilgileri nakliye şirketlerinin sayfalarına yönlendirmeden değil, mevcut e-ticaret platformunda sağlamanın en büyük avantajları; kullanıcıları sitede tutulabilmesi ve farklı kargo firmalarına göre değişiklik gösteren bir yapıdan ziyade kullanmaya alıştıkları, tutarlılık gösteren ekranlar üzerinden bu hizmeti sağlıyor olmasıdır. Tabii ki de bu yapıyı başarılı bir şekilde kurgulama işlemi; gömülmüş yapının, kullanıcıların teslimat ile ilgili bilgileri değiştirmek istemeleri ihtimaline karşı nakliye şirketinin izleyicisiyle bağlantı sağlamasıyla elde edilir.

Figür 4: Kullanıcıların Kendi Hesaplarından Ulaşabildikleri Takip Ekranı — Amazon
Figür 4: Kullanıcıların Kendi Hesaplarından Ulaşabildikleri Takip Ekranı — Amazon

İhtiyacıma Yönelik Bilgiyi Görmek ve Anlamak İstiyorum!

Durum bilgilendirmeleri içinde gereksiz ve kafa karışıklığına neden olabilecek açıklamalar olmamalıdır, kullanıcıların anlayacağı sade bir dil kullanılarak aktarılmalıdır. Bir linke yönlendirecek olan bilgilendirmeler görsel olarak belirgin bir şekilde sağlanmalıdır. En son güncellemeler, kullanıcılar açısından daha önemli olacağı için vurgulanmalı ve ön plana çıkartılmalıdır.

Doğru Gösterimlerle Aradığım Bilgilere Ulaşabiliyorum!

Ayrıntılı izleme bilgilerinin bir tablo biçiminde sunulduğu durumlarda, bilgilerin kolayca ayırt edilebilir ve görünür olması gerekir. Örneğin, tablo sütunlarının dar olduğu ya da fazla sütun bulunduğu için tarih, saat vb. bilgi sütunlarına ulaşmak için sayfa içinde sürekli kaydırma gereken yapılar verimsiz bir gösterime neden olur.

Kullanıcılara bilgileri sıralı bir liste olarak sunmak alışkanlıkları da düşünüldüğünde en doğrusu olacaktır. Yatay ve dikey olarak sunabileceğimiz progress bar yapıları bu tür gösterimler için uygundur. Uzun güncellemeler ve aşamalar gösterecek bir progress bar yapısını mobil cihazlardaki gösterimi de düşünüldüğünde dikey olarak göstermek daha faydalı olabilir.

Figür 5: Mobil Ekranda Sipariş Takip Ekran Örneği — Tracking Screens of E-commerce App by Ali Kemal on Dribbble
Figür 5: Mobil Ekranda Sipariş Takip Ekran Örneği — Tracking Screens of E-commerce App by Ali Kemal on Dribbble

Güncellemeleri Kendime Göre Özelleştirmek İstiyorum!

Kullanıcılara iletişim bilgileri ekleme, mevcut olanları değiştirme ve hangi tür güncellemelerle alakalı bildirimleri almak istediğine dair seçim yaptırma gibi özellikler sağlamak kullanımı daha etkili bir hale getirebilir. Kullanıcıların kendilerine göre uyarlanabilir özellikteki yapıları daha istekli ve verimli kullandıkları bilinen bir durumdur.

Figür 6: Güncellemeleri Kişiselleştirme İmkânı Sağlayan USPS Kargo Takip Ekranı
Figür 6: Güncellemeleri Kişiselleştirme İmkânı Sağlayan USPS Kargo Takip Ekranı

Tüm Süreçleri Merak Ediyorum!

Son durumu gösteren mevcut güncelleme daha ön planda olmak üzere, teslimatın önceki süreçleri de kullanıcılara gösterilmelidir. Öncesini gösteren bilgilendirmeler, sorunlu bir sipariş için iletişim kurmak ya da belirli adımları izleyip ne kadar sürdüğü hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcılar için yararlı olabilir. Bu yüzden sürecin tüm adımlarına ait güncellemeleri tarih bilgisi ile de desteklemek doğru bir yaklaşım olacaktır.

Figür 7: Shipping Force Kargo Takip Ekranı
Figür 7: Shipping Force Kargo Takip Ekranı

Doğrudan ekran yapısına etki etmese de sipariş/kargo takibi kullanıcı deneyimini etkilediği için yazımın başında bahsettiğim progress update yapısı ile ilgili de birkaç noktaya değinmek istiyorum.

Kullanıcılara SMS, e-mail vb. yollarla sağlanan bildirim içeriklerinin doğrudan bildirimde yer alan güncellemeyle ilgili ayrıntılı bilgiler içeren linke yönlendirmesi gerekir. Kullanıcılara ilerleme güncellemeleriyle ilgili seçenekler sağlamak ayrıca önemlidir. Tüm kullanıcılar ilerleme güncellemelerini almak istemeyebilir ya da SMS ve e-mail olarak bir tercihte bulunmak isteyebilirler. Fazla sayıda bildirim yollamak da kullanıcılar açısından son derece rahatsız edicidir. Kullanıcıların ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre bir bildirim sıklığı dengesi oluşturulmalıdır. Buradaki önemli bir diğer nokta ise kullanıcılara istedikleri zaman bu bildirimleri kapatmaları için kolayca bulunabilir ve uygulanabilir seçenekler sağlamaktır.

Özetle başarılı sipariş/kargo takip ekranları kullanıcılara görmek istedikleri bilgileri doğru bir gösterimle sunmaktan geçer. Ayrıca kullanıcıları güncellemelerden haberdar etme sıklığı, ne tür bildirimler almak istediklerine dair kişiselleştirme opsiyonları da başarıya ulaşma yolunda etkendir.

Ben de bu yazımda sizlerle bu bilgileri paylaşmak istedim, umarım faydalı bulmuşsunuzdur. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

Faydalandığım Kaynaklar

--

--